Κυριακή, 1 Απριλίου 2007

Η "μαγεία" της παρουσίας στη Νάουσα του κ. ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΡΙΜΙΖΗ για το Ηλιακό μας Σύστημα

Είμαι ακόμη συνεπαρμένος από τη "μαγεία" της συμμετοχής μου στο πλήρωμα του διαστημοπλοίου που ο Καθηγητής Σταμάτης Κριμιζής οδήγησε από τον τρίτο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τη Γη, στα ουράνια σώματα από τον πλησιέστερο στον Ήλιο πλανήτη, τον Ερμή, μέχρι την απώτατη περιοχή του, την ζώνη Kuiper.
Δεν ήταν τόσο το πέρασμα από το μεγάλο φινιστρίνι του φανταστικού διαστημοπλοίου των εσωτερικών "γήινων" πλανητών: του Ερμή, της Αφροδίτης, του Άρη. Ούτε ήταν το πέρασμα από τους εξωτερικούς "δίιους" γίγαντες: τον Δία με τη μόνιμη καταιγίδα της ερυθράς κηλίδας, τον Κρόνο με τα δακτυλίδια του και τους "γαλάζιους" Ουρανό και Ποσειδώνα. Ούτε ήταν ακόμη η γνωριμία με τα εξωτικά φεγγάρια της Ιούς, της Ευρώπης, του Γανυμήδη και της Μιράντας, αλλά ούτε και ο πρόσφατα υποβιβασθείς σε πλανήτη-νάνο Πλούτωνα, που μας συνεπήρε.
Πολλοί από εμάς, όσοι ειδικά παρακολουθούμε την πορεία των διαστημικών αποστολών, τα γνωρίζαμε.
Ήταν κάτι άλλο που μας "μάγεψε": Η παρουσία του Καθηγητή Κριμιζή. Eνός συνετού Ανθρώπου, ενός συνεπούς Επιστήμονα, ενός μετριοπαθούς Δασκάλου, μια πρόταση για κάθε δάσκαλο.
"Μαγεία" ήταν το να ακούς τις πληροφορίες από το στόμα του ειδικού, του ανθρώπου που συμμετέχει σε πολλά διαστημικά προγράμματα που πραγματικά παράγουν γνώση και σίγουρα βελτιώνουν τη ζωή μας.
"Μαγεία" ήταν ο δρόμος από τον οποίο μας εισήγαγε στους μηχανισμούς που χρησιμοποιούν
οι επιστήμονες και αξιοποιούν τους νόμους της πραγματικότητας, για να πραγματοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τους στόχους των προγραμμάτων τους.
"Μαγεία" ήταν η παρουσία της μεγαλοσύνης του δίπλα μας.
Υποκλίνομαι ταπεινά.
Φυσικά ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου τον φίλο Χάρη Τομπουλίδη, την ψυχή του παραρτήματος Νάουσας της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου που οργανώνουν το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα τις ομιλίες "Αστέρια και Άνθρωποι". Ευχαριστίες και στην ΔΗ.Π.Ο.Ν. που βοηθάει να γίνονται αυτές οι επιστημονικές εκδηλώσεις, που σίγουρα συμβάλουν ώστε οι πολίτες της πόλης της Νάουσας να βελτιώνουν διαρκώς τις ικανότητές τους στοιχείο που φαίνεται στην ποιότητα, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι ερωτήσεις στο τέλος των ομιλιών.
Να είναι καλά και να μας δίνουν στο μέλλον και άλλες παρόμοιες εμπειρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: