Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2007

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΗΣ (Κοινότητα και επιστήμη)

Η αλληλεπίδραση του ανθρώπου με την πραγματικότητα που τον περιτριγυρίζει, αλλά και με αυτή που κουβαλάει μέσα του, οδηγεί σε ανάγκες συσπείρωσης των ατόμων και συγκρότησης Ομάδων και Κοινωνιών. Κάθε δομή θέλει να επιβιώσει και αυτό το κάνει δημιουργώντας συστήματα, νέες δομές πιο περίπλοκες. Η πολυπλοκότητα των συστημάτων είναι εχέγγυο της επιβίωσης, η διατήρηση της πολυπλοκότητας είναι εγγενής τάση κάθε δομής και κάθε συστήματος δομών. Η κοινωνική συγκρότηση είναι προϊόν ανάγκης για την ανθρωπότητα και η ποικιλότητα της είναι βασικό χαρακτηριστικό για την μακροημέρευσή της.

Ο άνθρωπος μέσα στη ασφάλεια του κοινωνικού κελύφους, κινείται προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσής του. Προσπαθεί, με τη χρήση των μελών του σώματός του στην αρχή και με τις επεκτάσεις που αυτός επινοεί στη συνέχεια, να αντιληφθεί, να συλλάβει το μεγάλο και να το κάνει μέρος του μικρού. Προσπαθεί να συλλάβει την πραγματικότητα, να αντιληφθεί τη μεταβολή της, να προσδιορίσει τις σταθερές και τις επαναλήψεις στις εκφάνσεις της, να καταγράψει τις νομοτέλειές της. Προσπαθεί να κατανοήσει αυτό μέσα στο οποίο εξελίσσεται και αυτό που ο ίδιος ενσωματώνει, να βρει τη γλώσσα που θα τον κάνει να επικοινωνήσει μαζί του και να μεταφράσει τα αναγνώσματα που κάνει κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του αυτής. Αποκτά Γνώση και την αξιοποιεί για να ενισχύσει το κέλυφος, την κοινωνία, που τον προστατεύει και τον επιτρέπει να κινείται προς την ολοκλήρωσή του.

Στις προσπάθειές του αυτές, ο άνθρωπος, ανοίγει πολλούς δρόμους και τους περπατά για να συναντήσει τους στόχους του. Μέσα από τη διαδικασία της δοκιμής και της απόρριψης άλλους από αυτούς τους εγκαταλείπει αμέσως, άλλους τους αξιοποιεί για αρκετό χρόνο και μετά, όταν πια φτάνει στα όριά τους, τους αφήνει για άλλους καλύτερους, άλλους τους μετασχηματίζει, έτσι ώστε να είναι οι καλύτεροι δυνατοί για την πορεία του.

Το δύσκολο αυτό ταξίδι θα συνεχίζεται αενάως, μόνο που σήμερα έφθασε στο επίπεδο να έχει δημιουργήσει ένα δρόμο, τη δυναμική του οποίου θα μπορεί να έχει σύμμαχο στις προσπάθειές του. Η Επιστήμη, ως σύνολο των συστηματικών και επαληθεύσιμων γνώσεων, αλλά και ως μέθοδος προσέγγισης της πραγματικότητας και ενσωμάτωσής της στο ανθρώπινο και κατ’ επέκταση στο κοινωνικό Είναι, είναι ο διάδρομος απογείωσης στις προσπάθειές του ανθρώπου. Είναι ότι καλύτερο δημιούργησε ο άνθρωπος για να ακουμπήσει την πραγματικότητα και να ανοίγει το δρόμο προς την ολοκλήρωσή του. «Γνώση και Δημιουργία συγκροτούν μαζί το νόημα της Επιστήμης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: