Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2007

Επιστήμη και απελευθέρωση

Μετά από την κατάκτηση του δρόμου της Επιστήμης, ο άνθρωπος σήμερα:

Εισέρχεται όλο και βαθύτερα στον εαυτό του, ακουμπάει και αποκωδικοποιεί τα περισσότερα δομικά του -σε λίγο ίσως και όλα- θεμέλια στοιχεία. Φθάνει στις εσχατιές των κυττάρων του, αφουγκράζεται το δυναμικό γίγνεσθαι του γονιδιώματος και προσπαθεί να συλλάβει την χαοτική του ολότητα. Ετοιμάζει τα σωματικά του ανταλλακτικά προσπαθώντας να ξεφύγει από τα πρωτόγονα υλικά που μέχρι τώρα χρησιμοποιεί. Ψηλαφίζει το όργανο που τον καθιστά Άνθρωπο, τον εγκέφαλο, και αρχίζει να συλλαμβάνει το ασύλληπτο. Δρα πάνω στην ύλη και τη διαμορφώνει, μπαίνει στο εσωτερικό της και την καθιστά διάφανη, γνωρίζει τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά της, την αλλάζει ώστε να γίνει χρήσιμη για τον ίδιο και με τις ουσίες που παρασκευάζει βελτιώνει την ποιότητα ζωή του καθώς την επιμηκύνει.

Εκτινάσσεται όλο και μακρύτερα στο διάστημα, προσεγγίζει τον ένα μετά τον άλλο τους πλανήτες, τους δορυφόρους τους και τους αστεροειδείς του ηλιακού μας συστήματος, στέλνει στις επιφάνειές τους τεχνητούς αντιπροσώπους του και διεισδύει όλο και βαθύτερα στα μυστικά τους. Ανακαλύπτει άλλους πλανήτες, σε άλλα ηλιακά συστήματα και μελετά αστρικά φαινόμενα σε απίστευτα μακρινές αποστάσεις, κατέρχεται νοητικά στο εσωτερικό των άστρων, παρακολουθεί την πορεία τους και προσεγγίζει τις αιτίες των συμπεριφορών τους. Ακουμπά τον ορίζοντα γεγονότων των μαύρων οπών, εκεί όπου και το φως ακόμη αιχμαλωτίζεται, ψάχνει τη σκοτεινή ύλη και βασανίζεται από την ατελείωτη μοναξιά του στην απεραντοσύνη που απλώνεται γύρω του. Αναζητεί τις ρίζες της ύπαρξής του.

Ταυτόχρονα και με το ίδιο εισιτήριο, ταξιδεύει όλο και πιο πίσω στο χρόνο, καταφέρνοντας να φτάσει κλάσματα του δευτερολέπτου μετά από αυτό που ονομάζει ο ίδιος πρώτη αρχή. Αναδομεί την πορεία του Σύμπαντος από το Big Bang, τη μεγάλη έκρηξη, που πιστεύει πως είναι η αρχή όλων και φτάνει από το δυναμικό κενό στον γεμάτο Κόσμο. Στην ίδια τη Γη διαμορφώνει τις γέφυρες για να μπορέσει να υλοποιήσει τις συνθήκες που επικρατούσαν στην Αρχή, κατασκευάζοντας τεράστια εργαστήρια ερευνών. Κλείνει τον κύκλο με το απειροστό και το άπειρο, φτάνοντας στο απειροστά μικρό για να συλλάβει το άπειρα μεγάλο και το αντίστροφο.

Παράλληλα τυλίγει τον πλανήτη-κατοικία του με ένα τεράστιο δίκτυο, το Internet, μέσα από το οποίο αλληλεπιδρά με άλλους ανθρώπους σε χρόνους ασύλληπτα μικρούς και σε αποστάσεις πάρα πολύ μεγάλες. Η πληροφορία που μεταφέρει μέσα από το Δίκτυο αυξάνεται με τεράστιους ρυθμούς και η γνώση που παράγεται σε κάποιο σημείο του πλανήτη ταχύτατα διαχέεται σε κάθε άλλο σημείο, για να γονιμοποιήσει νέα γνώση που θα πολλαπλασιαστεί με την παλιά και θα δημιουργήσει άλλη μια έκρηξη. Η έννοιες του κέντρου και των άκρων τείνουν πια να καταργηθούν, αφού κάθε σημείο της Γης μπορεί να είναι και κέντρο και άκρη ταυτόχρονα.

1 σχόλιο:

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ είπε...

Να χαιρετήσω και να συγχαρώ για το ωραίο θέμα! Περισσότερα αργότερα!