Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2007

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΗΣ (Δεισιδαιμονίες και σκλαβιά)

Αυτή η κατακλυσμιαία παραγωγή γνώσης, δυστυχώς, δεν αφήνει περιθώρια αφομοίωσής της από το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας. Όλο και περισσότεροι πληθυσμοί απλά παρακολουθούν τα γεγονότα να εξελίσσονται, χωρίς να τα καταλαβαίνουν. Μετατρέπονται σε απλούς καταναλωτές της πληροφορίας που τα επιφορτισμένα με τη μετάδοσή της μέσα, περιοδικά, εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση κλπ., μεταφέρουν. Τα περισσότερα από αυτά, καθώς αυτό συμφέρει, παρουσιάζουν την γνώση μέσα από το πρίσμα του εντυπωσιασμού. Δεν παρουσιάζονται οι διαδρομές από τις αιτίες στα αποτελέσματα, ούτε οι αγωνίες και οι αγώνες των εργατών της Επιστήμης, δεν παρουσιάζονται οι επαληθεύσεις ή οι διαψεύσεις των νέων γνωστικών κατακτήσεων. Ο εντυπωσιασμός, κριτήριο προβολής της νέας γνώσης, αλλά και η ταχύτητα της παραγωγής της, καθιστούν αδύνατη την πρόσληψή της για όλο και μεγαλύτερα σύνολα.

Η απόγνωση για την αδυναμία αυτή της ανθρωπότητας, οδηγεί τους περισσότερους ανθρώπους σε αποστασιοποίηση από την προσπάθεια για την κατανόηση της νέας πραγματικότητας. Οδηγεί στη δαιμονοποίηση της Επιστήμης, πολλές φορές στον εξορκισμό και στην καταδίκη της από ομάδες ανθρώπων. Η διαχείριση της πληροφορίας της νέας γνώσης, από αυτούς που την εκμεταλλεύονται και την μετασχηματίζουν σε υλικό πλούτο, συμβάλλει σημαντικά σε αυτό. Όλο και περισσότερα άτομα μετασχηματίζονται σε μάζες, επιδιώκουν το εύκολο, το εύπεπτο, αυτό που δεν θα τους κουράσει. Απέχουν από κάθε προσπάθεια, βαραθρώνονται στην απάθεια.

Αυτή η απόκρυψη της διαδρομής από την αιτία στο αποτέλεσμα και η μετατροπή των πληθυσμών σε άκριτους καταναλωτές προϊόντων, εύκολα ανοίγει την πόρτα στις δεισιδαιμονίες. Δεν είναι τυχαίο που αντί της προσπάθειας που θα απαιτήσει χρόνο, χωρίς να έχει πάντα επιτυχές αποτέλεσμα, που είναι ο δρόμος της Επιστήμης, όλο και περισσότερες μάζες παγιδεύονται στη λογική του θαύματος, δηλαδή της αυτόματης υλοποίησης του αιτήματός τους. Το έδαφος για την έξοδο στις αιρέσεις και στους αποκρυφισμούς είναι εύφορο. Οι αστρολόγοι, τα μέντιουμ, οι χαρτορίχτρες είναι έτοιμοι, από όλα τα μέσα μαζικής «ενημέρωσης», από τα τηλέφωνα, τα κινητά και το Internet, να προσφέρουν διαδρομές στην έξοδο αυτή. Από κοντά η δράση των υποστηριχτών της επαναφοράς των απόψεων των πολιτισμών που χάθηκαν, αλλά και της προώθησης των πολιτισμών των εξωγήινων. Φίλτρα, ωροσκόπια, φυλακτά βρίσκονται παντού, έτοιμα, με αμοιβή βέβαια, να λειτουργήσουν ως εργαλεία «εξόδου» στο θαύμα.

Το πρόβλημα είναι σημαντικό, όταν ακόμη και άτομα που διαχειρίζονται την πορεία των πόλεων, των κρατών ή του πλανήτη ολόκληρου, είναι δέσμιοι αυτών των δεισιδαιμονιών. Πολλές φορές η πολιτική είναι εγκλωβισμένη σε λογικές που συνδέονται με αποκρυφισμούς, οδηγώντας τις κοινωνίες στις οποίες ασκούνται σε επιλογές θανάτου και καταστροφής. Δεν είναι τυχαίο πως όσοι ασκούν αυτή την πολιτική επιλέγουν το λαϊκισμό ως μέθοδο επικοινωνίας, αποτρέπουν τους ανθρώπους από την σκέψη, προπαγανδίζουν την ελάχιστη – αν είναι δυνατό τη μηδενική – προσπάθεια, καταπολεμούν τη λογική ως εργαλείο ανάλυσης της πραγματικότητας, ονοματίζουν την επιστήμη ως το μέγιστο κακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: